" Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce-Cesar Chavez "

Nowa legenda-Muurikka Black Carbon Steel Campfire Pan

Ognisko powoli dogasało…

Ni z gruchy, ni z pietruchy, tak trochę “z biodra” spadł na mnie grad pytań. Zupełnie obcy ludzie zaczęli ze mną gadać, a potem pytać: ulubiony kolor, marzenia, co jest dla mnie ważne… Ta młoda, zakochana para pytała i pytała, a ja bez większego namysłu odpowiadałem, tak jak mi serce podpowiadało.

Ważne było to i tamto, marzenia goniły za kolejnymi marzeniami. Stój, gdzie pędzisz! W pewnej chwili, mój wewnętrzny głos w te słowy do mnie zagadał… i miał rację.

Życie potoczyło się tak, a nie inaczej. Niezmiennie ważna jest dla mnie rodzina i kilku sprawdzonych przyjaciół. Tylko tyle i aż tyle. Sprowadziłem swoje marzenia do kilku wspólnych chwil, rozmów, wyjazdów, biwaków.

Patelnia z jedzeniem zatoczyła krąg.

Być może, po tych górnolotnych słowach, słowo patelnia wyda się abstrakcyjnym, lub nawet nie na miejscu. Nic bardziej mylnego. Od zamierzchłych czasów ognisko i wspólne gotowanie skupiały ludzi.

Muurikka to w Skandynawii synonim wspólnego gotowania i biesiadowania na świeżym powietrzu. W tych dziwnych, zaganianych czasach Muurikka skupia ludzi, jak mało kto.

Mam już pokaźną kolekcję garnków z tej firmy i wciąż nie wiem, jak podejść do tematu recenzji. Wolę gotować, niż o nich pisać. Zwlekać jednak więcej nie mogę. Dziś recenzja patelni, która za chwilę osiągnie (wspomnicie moje słowa) status kultowego produktu – Muurikka Black Carbon Steel Campfire Pan

Cechy i dane techniczne

  • średnica: 24 cm
  • waga: 1,3 kg
  • materiał: stal węglowa
  • w zestawie pokrowiec
  • cena: 189 pln
  • kupisz TU

strona Producenta: Muurikka

WYDAJNOŚĆ

Temat kuchni nie jest mi obcym, ale gotowanie na żywym ogniu jest dla mnie nowością. To sztuka sama w sobie. Patelnia Muurikka to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą przygotować wyjątkowy posiłek na tradycyjnej patelni z ogniska. Średnica 24 cm jest wystarczającą, by przygotować wyborną potrawę dla trzech dorosłych osób. Doskonale sprawdzi się zarówno w warunkach wyprawowych, jak i bushcraftowych.

BUDOWA I JAKOŚĆ WYKONANIA

Muurikka Black Carbon Steel Campfire Pan to wysokiej jakości patelnia wyprodukowana z prawdziwej, czarnej stali węglowej. Moim zdaniem jest doskonałą alternatywą dla ciężkich, żeliwnych patelni. Jest kompromisem między naczyniami tradycyjnymi typu “patelnia cygańska” a ultralekkimi, czy nawet jednorazowymi garami. Patelnia jest wyjątkowo trwała, by nie powiedzieć pancerna! Jest jednocześnie stosunkowo lekka. Cechą charakterystyczną jest wysoki rant i długa, składana rączka, częściowo oprawiona drewnem z logo producenta. Dedykowany pokrowiec dopełnia całości. Zabezpiecza plecak przed zabrudzeniem i ułatwia transport patelni. To wszystko sprawia, że patelnia ta jest moim ulubionym naczyniem w kolekcji.

UŻYTKOWANIE

Gotowanie w Muurika zawsze było czymś więcej niż tylko gotowaniem – to wspólne doświadczanie, kontemplacja, chwilowe zawieszenie w miejscu i czasie.

Zejdźmy jednak na ziemię. Świeże produkty i odrobina zaangażowania to gwarancja udanej potrawy na tej patelni. Jedzonko będzie delikatne, soczyste i smaczne.

Do patelni można używać metalowych narzędzi, ale należy pamiętać o trzech prostych zasadach pielęgnacji:

  • Starajcie się myć patelnię ręcznie w ciepłej/gorącej wodzie z łagodnym detergentem. Niezwłocznie wytrzyjcie ją do sucha. Jeśli planujecie dłuższą przerwę w gotowaniu – natrzyjcie patelnię odrobiną tłuszczu np olejem rzepakowym lub dedykowanym produktem Muurikka Silava.
  • Nie szalejcie z temperaturą. Stal węglowa szybko się nagrzewa i nie lubi skrajnych temperatur. Wściekły ogień i zimna woda, to ryzyko odkształcenia patelni.
  • Z czasem utworzy się naturalna patyna na powierzchni patelni, chroniąca przed przywieraniem produktów. Pamiętajcie jednak, by zawsze używać tłuszczu do smażenia.

Jeśli zastosujecie się do tych zaleceń-patelnia służyć będzie przez pokolenia.

ps. Jeśli nie wiecie, jak przekonać męża/żonę do zakupu-pamiętajcie, że patelnię można użyć w warunkach domowych. Nie rozpalamy oczywiście ogniska w salonie, ale jeśli brudne gary się piętrzą, a zmywarka nie wyrabia-wyciągnijcie patelnię z plecaka. Ona się nie obrazi.

… no chyba, że też wyląduje w zmywarce.

CENA/JAKOŚĆ

Pewnie można kupić tańsze patelnie turystyczne. Można także zwinąć jakieś naczynie z domu. Czy będą trwalsze? Czy będą miały taki klimat? Czy będą tak praktyczne? Wątpię. Bezgranicznie wierzę w doświadczenie Muurikka. To mistrzowie w swojej kategorii. Patelnia jest optymalnej wielkości, waga nie przygniata w ziemię, a jakość jest absolutna. Jeśli chcecie kupić produkt raz, a dobrze-koniecznie pomyślcie o patelni Muurikka Black Carbon Steel Campfire Pan. Oto nadchodzi nowa legenda.

Mocne strony produktu

  • produkt na lata
  • kompaktowość
  • rozsądna cena i waga
  • nadaje się w warunkach polowych i domowych

Słabe strony produktu

  • brak
  • Wydajność
  • Budowa i jakość wykonania
  • Użytkowanie
5

Uzasadnienie

Miło jest gotować, jeszcze milej gotować dla innych. Patelnia Muurikka Black Carbon Steel Campfire Pan z pewnością obsłuży Ciebie i Twoich gości. Zaprojektowano ją, by towarzyszyła przez lata. Jeśli nie jesteś ultrasem / kilometrożercą i potrafisz usiedzieć przez chwilę przy ognisku-zakochasz się w tym produkcie. Może nie tyle w samym produkcie, co w emocjach, wspomnieniach, nowych znajomościach, które ta patelnia uwalnia… jak w nowej mieszance egzotycznych przypraw.

YOU MIGHT ALSO LIKE

0 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published.