Turecki bulgur z warzywami-danie vege od IIdlo.pl
Najpierw zjadłem, potem pojawiło się pytanie – co to jest bulgur? Jest rodzajem kaszy, której właściwości i wartości odżywcze docenili już 4000 lat temu mieszkańcy Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy oraz obniżające poziom cukru we krwi. Jest skarbnicą błonnika, potasu, fosforu, magnezu, kwasu foliowego. Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Poczytałem i już wiem… Wróćmy do naszej potrawy:
Tłuszcze 1,7g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2g
Węglowodany 54,2g
W tym cukry 0g
Białko 11,7g
Sól 2,8g
Witamina C 56,1 mg
Wartość energetyczna: 313 kcal.
Strona produktu: TU
cena: 19 pln
Masa netto: 90g.
Co jemy?
Skład: Bulgur, pomidory suszone, cukinia suszona, marchew suszona, suszony berberys, mięta suszona, czosnek suszony, curry, papryka, czosnek, sól, pieprz.
Proces przygotowywania
Torebka stanowi jednocześnie naczynie do przygotowania potrawy. Zgodnie z deklaracją producenta, całość zalewamy 300 ml wrzątku, mieszamy i szczelnie zamykamy, potem pozostaje poczekać 15 minut. Prawda, że proste?
Wrażenia smakowe
To wegeteriańskie, drugie danie wzbudziło sporą dyskusję w moim gronie. Danie nie pozostawia obojętnym. Sprytnie łączy smaki, pobudzając kubki smakowe. Mimo klasycznych przypraw, mnie potrawa zapachniała lekkim orientem. Było trochę ziemistości, lekkiej słodyczy i na przełamanie kwaśny akcent (to zapewne dzięki dodaniu berberysu, zwanego cytryną Północy). Każdy kęs był dla mnie kulinarną przygodą. Całość dobrze zbalansowana, delikatna, smaczna, o zróżnicowanej teksturze.
Cena/Jakość
Analizując skład produktu i smak a także porównując cenę z ofertą konkurencji, cenę uważam za rozsądną.
Mocne strony:
–zdrowy skład
–potrawa wegetariańska
–prosty proces przygotowania
–ciekawy smak
-jesz kiedy chcesz i gdzie chcesz (w Himalajach, na Atlantyku lub z czystego lenistwa – w domu)
-rozsądna cena
Słabe strony:
–kwaskowaty posmak berberysu pewnie nie każdemu zasmakuje
–moim zdaniem należy wlać 200 ml a nie zalecane przez producenta 300 ml. (potrawa wydaje się być wtedy zbyt wodnista).
Ocena końcowa
Uzasadnienie
Jeśli jesteś otwarty/a na nowe smaki – musisz spróbować. To potrawa, która zaskakuje bogactwem smaków. Albo ją pokochasz, albo nie będziecie przyjaciółmi. Mi ten lekko egzotyczny klimat podpasował. Polecam
0 Comments